hemma,  Material,  Planering

Test av olika torrpasteller

Allra först vill jag bara säga att jag är ingen pastellkännare så är det sagt, men jag testar gärna 🙂

Under dagen har jag provat några olika märken och material. Jag har gjort en bild med varje sort. Tidigare i dag la jag upp vilka sorter som jag skulle prova. https://bildlararen.com/2015/06/03/pastellfarg/

Följande frågor lovade jag försöka svara på…

  • Vilka är lätta att arbeta med?
  • Vilka blandar sig lätt med varandra?
  • Kan man blanda de olika pastellerna i samma bild?
  • Vilka fungerar bäst på mina bildlektioner?

Hur gick det då? Alla är svåra eller alla är lätta beroende på vad man ska göra. Jag vet att mina elever gillade ABA-skols oljepastell. De är lätta att måla med så att det blir krämigt, vilket jag inte gjorde. de går även att lägga på vatten oc färgerna fungerar som en akvarellfärg. Jag visar en enkel bild utan vatten och sen efter att jag lagt på vatten. Färgerna glider lätt in i varandra och det bluir inte en massa färgstoff eller klet över.

IMG_3965IMG_3972Färgerna blir mer intensiva i bilden när vattnet läggs till. Sen ser ni att jag inte målat speciellt hårt och ändå blir det mycket färg i bilden. Ett material jag gärna skulle haft 10 askar av i min bildsal. Enkelt och drygt.

Nästa jag testade var Pan Pastel av vilka jag bara hade två olika färger. Färgaskarna innehåller mycket pigment och man behöver inet suga upp speciellt mycket på skumgummiverktyget. Färgerna går att blanda hur enkelt som helst. glider ut över pappret utan att det dammar av färgstoff. Det kommer att behövas ordentligt med träning för att lära sig att använda de olika verktygen för att kunna måla små detaljer. I alla fall för mej som verkligen är novis på torrpastell. Om det är något för bildlektionerna. Absolut om priset hade varit ett helt annat. För egen del skulle jag gärna inskaffa en färgpalett att eka med 🙂 De kommer från http://paleda.se/.

IMG_3967

Vidare har jag testat två olika torrpastell kritor, den första http://www.cchobby.se/gallery-torrpastel-12-farg.aspx  en lite dyrare krita. Lätt att rita med mycket färg, de blandas lätt med varandra utan att upplösas i en enda nyans, man ser klart de olika förgerna och blandningarna. Här blir det mycket färgstoff som man får skaka av pappret med jämna mellanrum. Detta kan bero på att jag inte är så van. Kritorna är sköna att hålla i handen lite kraftiga än budgetvarianten jag också testat. Även dessa askar skulle vara en tillgång i bildsalen, frågan om de är mer hållbara än budgetvarianterna.

IMG_3968

Mina amerikanska pastellkritor kostar hälften så mycket som det mesta konstmaterial gör i USA. Det var många färger 36 st, vilket alltid är kul men absolut inte nödvändigt. Kritorna är hälften så tjocka som de från cc.hobby.se men funkar. Till skolkritor hade de varit ett sämre val även om de färglägger lika bra. De är för veka och går lätt sönder. skulle inte hålla många bildlektioner.

IMG_3969

Till sist har jag testat pastellpennor från Derwent. helt klart enklare för mej men jag tro att eleverna skulle välja kritorna. Jag har blandat kritorna och pennorna i denna bild bara för att kunna fylla upp hela utrymmet. Roliga att jobba med men inte tänkbart för bildsalen, bara på grund av priset. Så nu blir det till att planera lite pastell-lektioner för höstterminen för åk 3-5.

IMG_3970

 

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: