åk 6,  bildlektion,  Lektionstips,  Självporträtt

Att starta upp en ny åk 6.

I höst har vår skola fått två nya klasser i åk 6. De kommer från en annan skola i vår samhälle. Politikerna har beslutat att flytta en årskurs samt åk 4-6 från en C-skola i ett annat samhälle i kommunen. Vi har på skolan ökat med 70 elever. Det har varit en rörig första vecka. De nya sexorna är roliga och tacksamma att arbeta med men det är svårt att ta över elever sista terminen innan de ska ha betyg. Deras första uppgift blev att måla sina självporträtt på ett lite annorlunda sätt. Vi pratade mycket om hur ögonen ser ut vilket märks på bilderna. Många blev otroligt stora 🙂 När det gäller huvudform och hår är det vanligt att eleverna  tror att man inte har något hår över pannfästet. Eleverna har fått titta i speglarna och jag har gått runt och försökt att visa på huvudform mm.

Här kommer deras bilder från vår bildlektion. Ideen har jag hittat här. Eleverna komemr att få skriva sina mål på svenska. http://www.artprojectsforkids.org/2012/08/peek-self-portrait.html

 

2 kommentarer

 • Kristina Dixon

  Hej Åsa!
  Jag har varit inne på din Bildlärarblogg och tittat.
  Tycker att du har gjort ett fantastiskt arbete, med intressanta uppgifter som ser lockande ut.
  Jag skulle vilja veta hur många elever du har i varje klass?
  Jag är leg. bildlärare, och arbetar på högstadiet. Jag har 30 elever i varje klass, och totalt har jag 511 elever, från åk.6-9.
  Jag tycker att det är väldigt frustrerande att ha så många elever i varje klass, eftersom det blir oerhört svårt att överblicka processen hos varje elev, samt all stress som en sån stor grupp på 60 min. innebär.
  Jag är bildlärare sedan 1987, så jag har arbetat i många år. Tycker att jag har världens roligaste jobb, men skulle önska att jag hade halvklass.
  Nu när det ska sättas betyg från åk.6 så innebär det en väldig massa extra arbete, till skillnad från när jag betygsatte endast åk.8 och 9.
  Jag ska leta efter din bok hade jag tänkt. Den ska bli spännande att läsa!
  Mvh
  Kristina

  • Åsa

   Hej Kristina.
   Vilka snälla ord!
   Jag utbildade mej 1981 till fritidsledare där inriktningen var mot skapande. Längre fram läste jag vidare till fritidspedagog och jobbade vidare med skapande. I början på 2000 talet läste jag SÄL till sv-so lärare åk 1-6. För tre år sedan fick jag möjligheten att läsa lärarlyftet Bild åk 1-6 i Malmö. När lärarlaget kom var jag redan behörig i bild… Men utbildningen var rolig och givande ändå.
   Jag har turen att undervisa i elevgrupper som aldrig är större än 20, vi har inte mer plats i estesalen. De minsta grupperna är på 15 elever. Ingår har jag bara åk 3-5 då vi inte får plats med alla elever i estetsalen så åk 6 får bild på högstadiet. Det innebär att jag bara har 116 elever i bild men jag har 35 elever i fyra so-ämnen i åk 5 utöver detta.
   Åsa

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d