art journal,  bildlektion,  Konstens grunder

Från figur till form, konstens grunder v.10 -14

Förra veckan gick vi igenom del två i Konstens grunder. Det handlade om Figurer och former. Du kan läsa mer om det här http://bildlararen.com/bildsalen-ak-4/konstens-grunder-former-och-figurer-v-9-14/   Denna vecka har vi lärt oss hur vi ritar för att förändra en figur till en form. Vi började med att måla tre figurer.

IMG_2233För att göra kvadraten till kub lade vi till några snedstreck och en vertikalt och en horisontellt linje.

IMG_2234Vi kommer att förändra struten till en kon och cirkeln till ett klot med hjälp av ljus och skugga, men först en vågrätt linje som visar rummet. IMG_2235Jag valde att använda två olika bruna färger och en vit. Här finns tillfälle att tala och varifrån ljuset kommer och vart skuggan hamnar. När vi bestämt var vår ljuskälla kommer ifrån lade vi till den mörkaste bruna där det är mest skugga. IMG_2236Efter den mörka la vi den ljusare bruna i centrum på struten och cirkeln samt på toppen på lådan. IMG_2237 Det hela avslutade med att måla vitt på de platser som var kvar. Under hela förloppet ritar jag steg för steg på tavlan och går igenom med eleverna vad som händer och hur det fungerar. IMG_2238Som sista finish låter vi färgerna tona in i varandra, målar konturerna med en svart tuschpenna.  Vi skriver en rubrik på bilden “Från figur till Form”.IMG_2239När allt är klart klistrar vi in den på baksidan av Konstens grunder nr 2 i vår “Konstdagbok” IMG_2135

2 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d