När de estetiska läroprocesserna lyfts på skolan

För några år sedan började en lärare från en annan skola i kommunen hos oss. Efter några veckor kom han till mej och sa följande: Kan inte du göra några färgglada bilder tillsammans med eleverna så vi har något att sätta upp i klassrummet? Jag laddade innan jag svarade:

– Jag inte jobbar så! Jag har en kursplan att följa men du kanske kan hitta några estetiska läroprocesser i några av dina ämnen? Jag erbjöd mej att hjälpa honom att i plocka fram material och verktyg när han visste vad han ville göra.

I dag ser det annorlunda ut på den skolan där jag arbetar. Många lärare gör fantastiska “bilduppgifter” på alla olika sorters lektioner. Det är precis vad Lgr11 skriver om.

Tex nämns estetiska uttryck eller uttrycksformer 7 gånger i svenskans kursplan. Vidare nämns det i matematik, modersmål, musik, slöjd, biologi, kemi, fysik, svenska som andraspråk förutom i bildämnet. Bild är inte ett ämne som ska komplettera andra ämnen. Däremot hjälper jag gärna andra lärare med tips och idéer till hur de kan använda mer estetiska inslag i sina ämnen.

Tillbaka till åk 2 på vår skola, där jobbar Anna-Carin. Hon lyfter skapandet på sina lektioner. När hon läste om samerna med sina elever målade de bilder efter den samiske konstnären Lars Pirac.

Nu har hon gjort det igen❤ när jag var ledig förra veckan fick jag följande sms:

Åk 2 läser om Trilobiter. Trilobiter är en utdöd djurgrupp som fanns under den tidsperiod i jordens historia som sträcker sig från kambrium till slutet av perm. Det enda spåret av trilobiter som finns i dag är i form av fossil och spårfossil. Wikipedia    Här kommer bilder från elevernas arbete.

 

Kommentarer inaktiverade för När de estetiska läroprocesserna lyfts på skolan
bildlektion,  Lektionstips,  LGR 11,  Pyssel och papp

När de estetiska läroprocesserna lyfts på skolan

För några år sedan började en lärare från en annan skola i kommunen hos oss. Efter några veckor kom han till mej och sa följande: Kan inte du göra några färgglada bilder tillsammans med eleverna så vi har något att sätta upp i klassrummet? Jag laddade innan jag svarade:

– Jag inte jobbar så! Jag har en kursplan att följa men du kanske kan hitta några estetiska läroprocesser i några av dina ämnen? Jag erbjöd mej att hjälpa honom att i plocka fram material och verktyg när han visste vad han ville göra.  Läs mer här…

%d