Kan delarkulturen bli fel?

NEJ! Jag gör inte era VFU-uppgifter eller era examensarbete!

Nu ska jag sticka ut hakan ordentligt…
Under de sista veckorna har jag får ett antal förfrågningar från elever på landets lärarhögskolor. Det har handlat om att jag ska ge dem  tips till deras lektioner, skicka mina planeringar,  mina tankar om alla olika saker som ingår i en bildlärares arbete. Någon vill ha en fullständig planering för 5 lektioner med påsktema, planering, kunskapskrav osv. Någon annan vill att jag skickar en planering för ett tema som de ska använda under sin VFU, en tredje har åsikter på att det är dåligt att jag inte har fullständiga planeringar på alla mina blogginlägg.
Jag försöker att vara tillmötesgående och svara på folks mail, meddelande och annat men när det inte räcker, när vederbörande blir irriterad och otrevlig för att jag inte hjälper till mer, eller inte skickar mer eller inte har fullständiga veckoplaneringar på bloggen då blir jag fundersam.

Är det jag som ska examineras?
Är det min VFU som  ska bedömas?
Är det min blogg som högskolan ska betygsätta?

Håller vi som delar med oss på bloggar i olika ämnesgrupper på Facebook att curla sönder våra blivande kollegor?

Är det inte ni som läser till bildlärare som själva ska nöta och blöta LGR11? Behöver inte ni bli förtrogna med syftestexter, centralt innehåll och kunskapskraven? Ni måste ju veta varför ni gör en uppgift? I vilket syfte? Till vilken litteratur och i vilken kurs. Det vet inte jag!!!

Jag arbetar som lärare halva tiden i estetsalen och den andra halvan som klasslärare på mellanstadiet och i år i åk 6. Jag har inga arvoden för att driva min blogg, är inte betald av någon högskola för att avsätta mina kvällar och helger för att delge er alla mina planeringar.

Du precis som jag måste sätta dej in i vad du ska göra, du kan inte få det serverat på fat. Säkert irriterar jag någon men jag upplever det som tjänstefel och fusk om du ska använda mina saker rätt av utan att sätta dej in i varför du arbetar på detta sätt.

För alla er som vill ha hjälp, fråga! Kanske kan jag hjälpa dej men bli inte arg om jag säger nej. Jag gör inte era VFU-uppgifter eller ert examensarbete. Kan jag svara på frågor, fylla i enkäter osv så hjälper jag gärna till. MEN på mina villkor och när min tid räcker.

Till alla er kollegor som hjälper mej och som jag förhoppningsvis hjälper med tips och ideér ibland. Fortsätt det goda arbetet och dela lika!

14 kommentarer (+lägga till din?)

 1. Bodil Rosenström
  Apr 01, 2017 @ 17:17:59

  Bra rutet ! jag skulle bli förbannad istället för fundersam !

  Svara

 2. evaeriksson2013
  Apr 01, 2017 @ 21:45:31

  Bra inlägg! Håller helt med. Ganska fräckt av studenter att ha mage att kräva hela lektionsplaneringar! Om de får tips genom det du delat med dig av så är väl det fantastiskt? Lite får de ju jobba själv tycker jag!

  Med vänliga hälsningar, Eva Eriksson, Furuparksskolan

  School is cool!

  Skickat från min iPad

  Svara

 3. Gun-Maj
  Apr 01, 2017 @ 22:51:26

  Du har all rätt att vara arg. Jag är mycket tacksam över att du (och många andra) skriver i en blogg. Det är mycket inspirerande att få ta del av vad andra lärare gör med sina elever. Hoppas du orkar fortsätta i samma stil!

  Svara

 4. Anna
  Apr 02, 2017 @ 00:33:58

  Du har så rätt! Tack för en trevlig blogg med inspiration!

  Svara

 5. Madelene Kristiansson
  Apr 02, 2017 @ 02:07:58

  Bra Åsa, alldeles för många som är curlade. Gött att du säger ifrån. Själv använder jag både BILD tummen upp som stöd i bedömningen och dina inlägg ibland som inspiration och utgångspunkt i det vi arbetar med för tillfället. Eller så har jag en uppgift som jag kan länka ihop med ett område som finns i tummen upp – helt toppenbra läromedel!

  Svara

 6. Cathrin
  Apr 02, 2017 @ 08:56:42

  Helt rätt! Det ska vara på dina vilkor. Tack för allt du delar. Blir självirriterad på alla studenters frågor där de vill att erfarna lärare ska göra deras uppgifter. Då missar de ju poängen med studierna.

  Svara

 7. Yvonne Grip
  Apr 02, 2017 @ 13:35:49

  Visst känner igen. Har hört liknande funderingar från fd kollegor på bibliotek som märker att infodisken används för att studenten behöver få hjälp att svara på studieuppgifter.

  Svara

 8. Marie-Louise Öhrn
  Apr 02, 2017 @ 22:37:45

  Gud så fräckt! Du har all anledning att bli arg. Bra rutet!

  Svara

 9. pappersklipp
  Apr 03, 2017 @ 19:13:49

  Mycket bra skrivet du är så generös och delger dina idéer och tankar kring bildämnet. Du har all rättighet att bli arg. Du är så BRA

  Svara

 10. Monika Rex
  Apr 03, 2017 @ 22:27:37

  Fattar att du reagerar och säger ifrån. Hoppas bara inte du tappar orken och slutar att blogga! Tack för att du finns, Åsa.

  Svara

 11. Anette Lubi
  Apr 20, 2017 @ 08:42:28

  Bra rutet! Tack för en fantastisk blogg!

  Svara

 12. J
  Maj 06, 2017 @ 07:09:58

  Tack för att du säger nej, man vill ju ändå att blivande lärare ska klara av att göra den sortens saker själva!

  Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Estetsalens blogg

Kreativitet är intelligens som har roligt. "Albert Einstein"

Bäckaskolan 07

FÅNGA KUNSKAPEN

Athras presentionsyta

Student på Uppsala Universitet

Sidekicks på rIKTigt

Kring vår undervisning och elevernas lärande.

Ateljén

A history inside a classroom art

clubestet målarskola

clubestet är en målarskola i västra Göteborg

backaskolan05

Smart is something you get - not something you are!

Bildoformsidan

På denna hemsida hittar du det mesta som har med bildämnet att göra.

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

ThereseLinnér

att leva är att lära - att lära är att leva

Art med Artale

Sunnerbyskolans bildsal

%d bloggare gillar detta: