LGR 11,  Livet,  Planering,  Veckans lärdom

Kan delarkulturen bli fel?

NEJ! Jag gör inte era VFU-uppgifter eller era examensarbete!

Nu ska jag sticka ut hakan ordentligt…
Under de sista veckorna har jag får ett antal förfrågningar från elever på landets lärarhögskolor. Det har handlat om att jag ska ge dem  tips till deras lektioner, skicka mina planeringar,  mina tankar om alla olika saker som ingår i en bildlärares arbete. Någon vill ha en fullständig planering för 5 lektioner med påsktema, planering, kunskapskrav osv. Någon annan vill att jag skickar en planering för ett tema som de ska använda under sin VFU, en tredje har åsikter på att det är dåligt att jag inte har fullständiga planeringar på alla mina blogginlägg.
Jag försöker att vara tillmötesgående och svara på folks mail, meddelande och annat men när det inte räcker, när vederbörande blir irriterad och otrevlig för att jag inte hjälper till mer, eller inte skickar mer eller inte har fullständiga veckoplaneringar på bloggen då blir jag fundersam.

Är det jag som ska examineras?
Är det min VFU som  ska bedömas?
Är det min blogg som högskolan ska betygsätta?

Håller vi som delar med oss på bloggar i olika ämnesgrupper på Facebook att curla sönder våra blivande kollegor?

Är det inte ni som läser till bildlärare som själva ska nöta och blöta LGR11? Behöver inte ni bli förtrogna med syftestexter, centralt innehåll och kunskapskraven? Ni måste ju veta varför ni gör en uppgift? I vilket syfte? Till vilken litteratur och i vilken kurs. Det vet inte jag!!!

Jag arbetar som lärare halva tiden i estetsalen och den andra halvan som klasslärare på mellanstadiet och i år i åk 6. Jag har inga arvoden för att driva min blogg, är inte betald av någon högskola för att avsätta mina kvällar och helger för att delge er alla mina planeringar.

Du precis som jag måste sätta dej in i vad du ska göra, du kan inte få det serverat på fat. Säkert irriterar jag någon men jag upplever det som tjänstefel och fusk om du ska använda mina saker rätt av utan att sätta dej in i varför du arbetar på detta sätt.

För alla er som vill ha hjälp, fråga! Kanske kan jag hjälpa dej men bli inte arg om jag säger nej. Jag gör inte era VFU-uppgifter eller ert examensarbete. Kan jag svara på frågor, fylla i enkäter osv så hjälper jag gärna till. MEN på mina villkor och när min tid räcker.

Till alla er kollegor som hjälper mej och som jag förhoppningsvis hjälper med tips och ideér ibland. Fortsätt det goda arbetet och dela lika!

14 kommentarer

 • evaeriksson2013

  Bra inlägg! Håller helt med. Ganska fräckt av studenter att ha mage att kräva hela lektionsplaneringar! Om de får tips genom det du delat med dig av så är väl det fantastiskt? Lite får de ju jobba själv tycker jag!

  Med vänliga hälsningar, Eva Eriksson, Furuparksskolan

  School is cool!

  Skickat från min iPad

 • Gun-Maj

  Du har all rätt att vara arg. Jag är mycket tacksam över att du (och många andra) skriver i en blogg. Det är mycket inspirerande att få ta del av vad andra lärare gör med sina elever. Hoppas du orkar fortsätta i samma stil!

 • Madelene Kristiansson

  Bra Åsa, alldeles för många som är curlade. Gött att du säger ifrån. Själv använder jag både BILD tummen upp som stöd i bedömningen och dina inlägg ibland som inspiration och utgångspunkt i det vi arbetar med för tillfället. Eller så har jag en uppgift som jag kan länka ihop med ett område som finns i tummen upp – helt toppenbra läromedel!

 • Cathrin

  Helt rätt! Det ska vara på dina vilkor. Tack för allt du delar. Blir självirriterad på alla studenters frågor där de vill att erfarna lärare ska göra deras uppgifter. Då missar de ju poängen med studierna.

 • Yvonne Grip

  Visst känner igen. Har hört liknande funderingar från fd kollegor på bibliotek som märker att infodisken används för att studenten behöver få hjälp att svara på studieuppgifter.

 • Monika Rex

  Fattar att du reagerar och säger ifrån. Hoppas bara inte du tappar orken och slutar att blogga! Tack för att du finns, Åsa.

 • J

  Tack för att du säger nej, man vill ju ändå att blivande lärare ska klara av att göra den sortens saker själva!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: