Månadens konstnär Frida Kahlo 11-10-2020

Efter höstlovet kommer vi att köra igång med Månadens konstnär som kommer att vara Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón, föddes den 6 juli 1907 i Mexico City.

Visste du att hon drabbades av Polio när hon var 6 år, att hon var med om en hemsk bussolycka och blev spetsad på en järnstång genom magen när hon var 18 år? Vet du att det var där och då som hon började måla med en spegel i taket och ett specialbyggt staffli? Om inte så får du reda på detta och en massa andra spännande saker om Frida och hennes liv i PP som finns i webbutiken.

Det finns en PP, ett faktablad till eleverna, en affisch och en bilduppgift som du hittar här.

För sex år sedan hade vi Frida som Månadens konstnär och du hittar de inlägget här: Frida Kahlo 2014

Åk 1-3 kommer att använda en steg för steg uppgift som jag har lånat från artprojectsforkids.org

Åk 4 kommer att göra ett Frida Kahlo självporträtt med sitt eget ansikte som en collageuppgift.

Åk 5 Kommer att gara ett digitalt självporträtt i Frida Kahlo stil.

Åk 6 får en läxa som jag har hämtat från Lektion.se men skrivit om lite gran för att funka bättre för mina elever.

 

I år har vi funderat lite på vår skola, hur ska vi göra för att hinna med? Tanken är att vi ska arbeta med samma tema fast med olika uppgifter under progression i alla klasser, precis som i alla andra ämnen. Under tidigare år har vi haft tre Konstens grunder på hösten och tre på våren, dessutom två Månadens konstnär per termin. Upplägget har varit tidskrävande och vi har haft svårt att få tiden att räcka till. Då finns det bara en sak att göra!
Gör om, gör rätt!
I år kommer vi därför att arbeta med Konstens grunder tillsammans med Månadens konstnär. Det finns så många bra konstnärer att plocka upp tillsammans med konstens grundstenar.  När det gäller Frida Kahlo kommer vi att titta extra noga på hennes färger och hur hon använder dem.

 

Här hittar du länkar till Konstens grunder NR 3 – Färger:

2017

Kinesiskt nyår 2020

Flippbok Konstens grunder Färger

%d