Månadens konstnär i april FRIDA -2014

Under april månad kommer vi att arbeta med Frida Kahlo. Hon hette egentligen Magdalena Carmen Frieda[ Kahlo y Calderón, född 6 juli 1907 i Coyoacán, Mexiko City, död 13 juli 1954 i Coyoacán, Mexiko City, var en mexikansk konstnär. Frida ändrade sitt födelsedatum till 1910 så att hon skulle bli årsbarn med den mexikanska revolutionen. Frida Kahlo visade tidigt intresse för konst, men det var först sedan hon 1925 råkat ut för en trafikolycka och blivit sängliggande som hon började måla. 

IMG_2448

Det har varit svårt att hitta ett Youtube-klipp om Frida Kahlo. Jag har tittat igenom flera stycken då en hel del av hennes tavlor är starka och skrämmande i sitt symbolspråk. Lite väl magstarkt för mina åk 3 och 4.

En barnfilm som är kort och på engelska men den funkar för de yngsta klasserna. Efter mycket letande har jag hittat en för åk 5 och 6.

Om ni undrar hur mitt arbete passar LGR11 och bildämnet så har jag en lite bild här för åk 1-3 och 4-6. Den är tagen från en bok som jag använder mej av ”Lite mer konsthistoria för barn med bilduppgifter”

liten_konsthist

Kunskapskraven är följande:

Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och
funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra
bilder och företeelser i omvärlden.

Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll
och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra
bilder och företeelser i omvärlden.

Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och
funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra
bilder och företeelser i omvärlden.

Jag har samlat på mej lite  idéer hur vi ska arbeta med FRIDA KAHLO i de olika årskurserna. Åk 3 -6 kommer att göra ett porträtt av Frida. http://www.artprojectsforkids.org/2013/06/how-to-draw-frida-kahlo.html

kahloVarje elev kommer som vanligt att få ett faktablad om henne.Frida Kahlo De får även en liten konstnärsbild som de tillsammans med faktablade sätter in i sin bok. frida-activity-book-page

Åk 5 och 6 kommer att till nästa vecka få en läxa om Frida där de även ska svara på några frågor. Texten har jag hittat på http://www.lektion.se/lessons/lesson.php?id=19976. Som vanligt kommer jag att lägga upp de färdiga bilderna när vi är klara.

%d bloggare gillar detta: