Exit-lappar… Hur jobbar du med självbedömning och utvärdering?

Hur jobbar du med självbedömning och utvärdering?

Om man har bildlektioner som de flesta av oss har på mellan 40-50 min är det inte allt som får plats. Vad ska man dra ner på?

Så här ser mina lektioner ut:

  • uppvärmning som tar 4.30 min.
  • genomgång med dagens uppgift, kan variera mellan 5 och 30 min beroende på om det är uppstart eller pågående arbete.
  • tid att arbeta kreativt. Där ska eleverna taga till, komma på ideer, skissa, börja jobba, för att efter mellan 5 och 30  min plocka ihop :l
  • när det är 10 minuter kvar ska eleverna fotografera dagens arbete, skriva någon rad, plocka ihop och städa.
  • SLUT!

DETTA ÄR INTE KLOKT! Vem kan bedriva undervisning i ett skapande ämne på detta sätt. Tänk då på de lektioner jag ska gå igenom ett nytt material, ett nytt digitalt verktyg mm.

Jag förstår om många bildlärare ger upp! Jag förstår om man inte hinner med allt. Någonstans måste vi prioritera…

Ska det vara matriser, LPP, formativ bedömning, stöd åt nyanlända, stöd åt elever med neuropsykiatriska funktionsnedsättningarna, vägledning till integrerade särskoleelever, undervisning, omdömen eller vad ska jag prioritera eller prioritera bort? Min önskan är att skolverket förklarar det för min huvudman och att jag sedan får tydliga riktlinjer på vad som absolut ska hinnas med på 40-50 min av min rektor.  Undervisning eller dokumentation? Kreativt lärande eller barnpassning? Bara att välja!

Åk 6 har vi i år lagt 80 min varannan vecka vilket gör att vi hinner med att göra det vi ska. Visst det är sårbart om någon är borta den veckan de har bild men fördelarna väger upp. Kanske bord vi göra som högstadiet, nämligen  lägga bildlektionerna bara under en termin.

Tillbaka till elevernas självbedömning och utvärdering. Jag vill och hoppas att jag kan göra det på ett enkelt sätt som ändp får eleverna att reflektera över sin process. Bilden här ovan lägger jag i ONENOTE så att eleven kan göra det snabbt och jag kan  lätt gå in och läsa igenom och dokumentera det allra viktigaste. Vill du låna den så varsågod. Exit-lapp för bildlektion. Glöm inte var du hittade den.

 

%d bloggare gillar detta: