Uncategorized

Språket…

Lev Vygotskij:
Talspråket är alltid begripligt för barnet; det uppstår ur ett levande umgänge med andra människor, det är en fullkomligt naturlig reaktion, barnets reaktion på vad som händer omkring det och berör det.

Hur arbetar vi med språket och begreppen i Bildsalar runt omkring i Sverige, ja de är frågan denna första dag på min första sommarlovsvecka.

sprakpolicy

http://campi.kth.se/nyheter/larare-ska-anvanda-sitt-basta-sprak-1.47541

Skärmklipp

3 kommentarer

 • Susanne

  Hej. Jag heter Susanne och är en nyutexaminerad bildlärare. Jag Planerar just nu lektionerna inför hösten och tänkte starta upp med att berätta varför vi har bild i skolan och varför det är viktigt! Jag känner att jag kört fast lite och tänkte höra med dig vad du skulle säga till en elev som säger lite nedsättande “varför har vi egentligen bild?”. Jag upplever att många (både lärare/kollegor och elever) anser att bild inte är så viktigt och tror att det är något man gör bara för skojs skull…

  Tack för en mycket bra blogg med många konkreta tips och idéer 🙂

  MVH Susanne 🙂

  • Åsa

   Hej Susanne och tack för dina snälla ord 🙂
   Mitt svar “snor” jag direkt från kommentarsmaterialet i ämnet Bild.
   “Syftestexten i bild beskriver ett ämne som är viktigt för att eleverna ska kunna orientera sig och delta i en värld där människor dagligen möter en mängd visuella budskap och synintryck. Den tecknar också bilden av ett ämne som är av betydelse för elevernas personliga utveckling och identitetsskapande och som kan bidra med kunskaper inför deras kommande yrkesliv. Att kunna förhålla sig till visuella budskap i omgivningen blir möjligt genom kunskap i bildanalys och om hur bilder kommunicerar budskap. Den personliga utvecklingen främjas av att eleverna får möjlighet att arbeta med bildframställning och själva träna sig i att kommunicera med bilder. För en framtida yrkesverksamhet inom bildområdet är det grundläggande med kunskaper om och i olika tekniker, redskap och material.” Väldigt många yrken i dag finns inom media på olika sätt. Man ska kunna producera bilder texter, layout osv. För att inte bli helt lurad i dagen samhälle måste eleverna kunna analysera bilder och inse att de kan vara manipulerade. Det gamla ordspråket “En bild ljuger inte” gäller inte längre. Det är mer sannolikt i dag att det är precis vad en bild gör, nämligen ljuger. Ursäkta Susanne men det blev ett långt svar 🙂
   Åsa

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d