Sommarfunderingar del 1 2019, Vincent
Så sitter jag här några veckor efter att terminens arbete har tagit slut. Min egen kreativitet börjar krypa på och jag njuter att få skapa för egen skull och inte för lektioner som ska planeras. Detta är mitt dilemma, att mitt eget skapande blir mindre när jag skapar i jobbet. Det innebär inte att det är tråkigt utan bara så gott när det kommer en längtan i mej efter att göra något kreativt.
Det finns pedagoger som gärna vill tala om för oss andra när man får tänka skola och när man inte får. Förhoppningsvis finns det omtanke bakom, då vi är en yrkeskår som har höga sjukskrivningsprocent. En del tror jag faller i fällan att trots att de tror att de släpper jobbet… ändå håller vakt på andra människor och ska fostra och utbilda alla som kommer i deras väg 🙂
I helgen såg jag filmen om Vincent van Gogh, “Loving Vincent” som finns på Netflix. Bara en sådan sak att ha tid…
Det har diskuterats en del i olika bildlärarnätverk om och hur man kan använda den i undervisningen. Själv arbetar jag med åk 4-6 och skulle inte visa den för de elever jag har just nu. Det finns elever i åk 6 som skulle ha glädje av att se den medans andra skulle tröttna och förstöra för övriga. Personligen tycker jag att det skulle vara intressant för äldre elever att se filmen. Samtal om Vincent som person, vara lite källkritiska till filmens innehåll kontra den verklighet som finns att forska om. Studera hur filmen är gjord osv.
För mina elever skulle jag välja ett kortare avsnitt där man känner igen hans tavlor som bakgrundsbilderna i de olika scenerna. Vi skulle prata om han som person, hans konstverk och det liv han levde för att sedan skapa något i hans anda.
Hur har du använt filmen eller hur skulle du kunna tänka dej att använda den?
Vilken ålder tänker du att den passar till?
I länken här nere hittar du en hel del som jag tidigare har gjort på Bildämnets dag 2016 med eleverna i åk 1-6 på vår skola.
Bildämnetsdag och Vincent van Gogh 2016
Samt en länk på lite färdiga elevstolar…Här kommer lite Vincent van Gogh stolar