Starta med färglära i åk 3 v.12 2015

I dag har vi startat upp ett litet tema om färglära med åk 3. Vi började med att prata om de fantastiska färgerna RÖD, GUL och BLÅ. Magiska färger som kan skapa alla andra… nästan! Det konstiga med dessa tre är man aldrig kan blanda andra färger så att man får de här tre. Grundfärger eller Primärfärgerna.

Efter den lilla filmen fick alla elever varsin lite papptallrik. De ritade sex cirklar som vi sedan skulle måla i. De fick en klick gul, en klick röd och en klick blå. Det märkliga är att hur tydlig man än är så uppfattar eleverna så olika vad uppgiften är. Här pratade vi om sekundärfärgerna som man får när man blandar primärfärgerna med varandra.

Namnlös bild

 

Om man ska måla i den tomma cirkeln med färgerna som är bredvid kan det bli precis vad som helst, eller? Måste man tvätta penseln mellan de olika färgerna?

 

När vi försökt oss på att göra en färgcirkel, testade vi att göra “Färgfåglar” Vi använde en bakgrund som föreställer en tidningssida. Du kan ladda ner den på http://artprojectsforkids.org/fox-on-newspaper/. Eleverna ritade sex cirklar, vi hittade några äggkoppar i köket samt ett antal tejprullar som vi använde till mallar. Min tanke var att de skulle färgas i den ordning som de kommer i färgcirkeln men som sagt… jag lägger resultatet i den fria kreativitetens anda 🙂

 

 

3 kommentarer

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d