Vad har pyssel, jul och bild med varandra att göra? Nov 2016

idigare år när jag lagt upp förslag på jul- och påskpyssel har det oftast varit några bildlärare som varit kritiska. Kritiska för att ”pyssel”inte är riktigt skapande. Vem bestämmer det? Lyssnade i dag på när man på radion diskuterade den nya programserien ”Konstnärsdrömmen”. På Kulturnyheterna sa Eva Beckan, kulturchef på Sveriges Television:
 – Det är väl jättebra om underhållningsprogram har ett kulturinnehåll också. Vet du vad som gör mej mest irriterad? När vi då och då, någon gång gör ett kulturprogram i SVT som uppskattas av en väldigt stor publik, då säger vissa att vi ägnar oss publikförakt. Då undrar jag verkligen, VEM är det som föraktar publiken egentligen?  Så nu är min fråga: – Vem bestämmer vad som är finkultur eller fulkultur?  Är inte meningen att vi ska väcka LUST, lust till alla former av skapande? Jag tror att vi behöver hjälpa eleverna att hitta former, verktyg och material som hjälper dem att våga skapa. Det är olika för alla vad som triggar igång lusten och då är ett stort ”smörgåsbord” viktigt. Förakta inte ett pyssel till jul eller påsk!
dsc03182Här kommer ett tips på advents- eller julänglar som jag tänker göra med eleverna i åk 4.

Först böjde jag till bonzaitråd till en enkel kropp, jag gjorde två olika förslag. I den ena la jag en flörtkula innanför tråden och tryckte till, den andra tryckte jag in bonzaitråden igenom flörtkula. Kan inte påstå att det ena var bättre än det andra sättet, båda funkade lika bra. Därefter tog jag tillklippta gipsbindor och lät dem blötas upp i lite vatten innan jag la dem runt tråden.

dsc03167dsc03168 dsc03169 dsc03170
En fick fötter av tillböjd tråd och den andra tog jag lufttorkad lera, vilket jag även tror blir enklast för eleverna. Därefter målade jag mina änglar.
dsc03178Till sist klippte jag ut vingar i mossgummi, hår av lingarn och en liten krona på huvudet.dsc03180 Allt pyssel jag använde finns hos Creativ Company. Jag hoppas att detta kommer att funka att göra på en bildlektion eller två, ensam med 19 elever 🙂 Det brukar alltid vara lättare när man planerar och är ensam med sitt pysslande…

I syftestexten till bildämnet kan man läsa:
Genom att arbeta med olika typer av bilder kan människor utveckla
sin kreativitet och bildskapande förmåga… Undervisningen ska bidra till att eleverna utvecklar sin kreativitet och sitt intresse för att skapa.
Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar
att utveckla sin förmåga att:
• kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
• skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
• undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
• analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Vad vi gör av ”pysslande” och vad vi sätter det i för sammanhang gör hela skillnaden. Det kan bli så mycket mer än bara ett tidsfördriv. Vi kan lära oss om material, hur de används (teknik) och vilka verktyg som passar i hop med vilka material. Det går även att titta historiskt på äldre tiders ”pyssel-skapande”, det funkar även att göra bildanalys på gamla adventskalendrar…
Följande central innehåll stämmer in på pysslande så som jag ser det.

I årskurs 4–6
Bildframställning
• Framställning av berättande och informativa bilder
• Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
• Återanvändning av bilder i eget bildskapande, till exempel i collage och bildmontage.

Redskap för bildframställning
• Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och
färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
• Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete och hur dessa benämns.
• Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Bildanalys
• Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur
de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
• Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och
budskap.