Rondell-konst som inspiration…

En och en halv vecka kvar till arbetsårets början. Vet inte hur ni fungerar men för mej är det så här:

  • inför skolavslutningen har min hjärnan svårt att stänga  av. Det tar alltid någon vecka efter skolårets slut som jag arbetar  innan jag kopplar ner.
  • några veckor innan skolåret börjar så startar kontoret upp igen. Idéerna börjar pocka på uppmärksamhet och kreativiteten vaknar.

Detta innebär att som lärare har jag inte ett långt sommarlov utan igentligen bara några få veckors semester…

De senaste åren har vi tillbringat 3-4 veckor i Spanien på lovet. Det blir lite nya intryck och avkoppling från alllt hemma. I år har jag lagt märke till de spanska rondellerna. Många av dessa är konstnärligt utsmyckade. Inte med något lite utan stora konstverk. Många av dessa konstverk ser ut att tillhöra kategorin skräpkonst. Alltså inte kategorin skräpkonst utan konst gjort av det vi kallar skräp.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Hur ska jag använda denna inspiration? Kan det bli några lektionsplaneringar?

Fundering nr 1: Eleverna i åk 6 skulle kunna få i uppdrag att skissa på ett rondellkonstverk. Ett konstverk som symboliserar något som vår kommun är känd för. Blir bra i samarbete med samhällskunskap och geografi. Efter skiss och moonboard ( en slags anslagstavla där de samlar idéer på material, färger och skisser) får de skapa sitt rondellkonstverk. Skulle kunna vara en uppgift för grupparbete.

Fundering nr 2: Eleverna i åk 5 skulle kunna få ett uppdrag att keta reda pågen olika konstverk som finns i Norden. Ett konstverk från varje nordiskt land. Beskriva hur de är typiska för sitt land, berätta lite om konstnären osv. Vidare skulle de kunna göra en CLIPS som presenterar deras arbete. Sammarbeta med geografin.

Fundering nr 3: när det gäller åk 4 tänker jag att man kan visa dessa konstverk från min semester och avsluta på de som finns i vår egen kommun.på vilket sätt är dessa lika och på vilket sätt skiljer de sig åt? Om eleven skulle konstruera ett konstverk som skulle placeras i vår kommun men som skulle handla om vem de ör, hur skulle det se ut? Här tror jag att det är bra att låta eleverna skriva i sina konstdagböcker först. De får skriva ner sina tankar om vad för saker eller symboler som de tycker är representativa för vem de är. Därefter får de rita/ måla sin skapelse, finns det tid kan man även tillverka dem i något material. Sammarete med geografi, samhällskunskap och svenska.

Så går mina tankar om Rondellkonst en lördageftermiddag på Montero Bay Beach.