Vem vill du vara? Eller … Den flygande hästen!

I den fjärde boken om Petra kan man läsa dessa fantastiska rader:
” Vem vill jag vara, inte vem jag ser ut som eller vem jag tror att andra tänker att jag är utan vem just jag vill vara.”
En fantastisk fråga, insprängd i en konstbok för elever på lågstadiet, kanske till och med i åk 4. Vem vill jag vara?
”Det är skillnad mellan att vara den jag är innerst inne och att se ut som någon. Tyvärr blandar vi ofta ihop det där.”
Det är djupa frågor och tankar för unga elever men så viktiga. Torild Elisabeth Sandberg väjer inte för de svåra frågorna eller de svåra känslorna som även små människor brottas med. Jag som bara har lite mer än ett år kvar till 60…😯funderar ofta över den frågan själv för att inte förlora mej i alla måsten och utmaningar som det innebar med att vara människa 2018.
I boken får man lära sig om självporträtt, att foto är starka bilder för att de ser så verkliga och sanna ut. Det är väldigt lätt att bli lurad av bilder men att bilder även kan hjälpa oss. En bra introduktion till bildanalys av fotografi.
Efter att ha läst alla fyra böckerna om Petra så är denna boken min favorit. Den berör mej med de djupa frågorna riktade till en nio-åring. Önskar att det fanns en bok som var skriven för åk 5-6 med samma innehåll. Det som gör boken ännu mer intressant är valet av bilder som ingår i själva berättelsen. Vet inte hur många av oss bildlärare som hade haft dessa foton som första val.

Bilderna som Petra och hennes, vän den äldre kvinnan Fredrika samtalar om, är dessa:

Edwaadwead Muybridge The horse in Motion 1878

Dorothea Lange Migrant Mother 

Rineke Dijkstra Tiergarten 2000

Cindy Sherman Untitled Film Still #35 1979

 

 

 

%d bloggare gillar detta: