Månadens konstnär i November 2014 kommer att vara René Magritte

René Mageritte a18ed71c588f70bc5ee37a05c56364f5

Rene Magritte föddes 1898 i Belgien. När Magritte var 13 år gammal, begick hans  mor självmord. Hon hoppade i floden Samber och hittades  med sin klänning som över ansiktet. Detta anses upphovet för flera målningar från Magritte: Människor gömmer sina ansikten med flera objekt.

1924 Magritte blev vän med medlemmar i en surrealism grupp i Bryssel: André Breton, Joan Miró och Salvador Dalí. Dessa konstnärer påverkar Magrittes verk. Till slut blev Magritte berömd pga sinasurrealistiska målningar.

Magritte gav sina målningar en realistisk effekt av surrealism. Han målade enkla föremål, som en sko, ett äpple, ett rör eller ett träd. Magritte tog dessa saker ur sin vanliga miljö och placerade dem i en speciell omgivning.

En av Magrittes mest kända verk är ”La Trahison des Images” (Bildernas opålitlighet).

1929_La_Trahison_des_images_60x81_cm

Detta är en mycket realistisk målning från ett rör, med texten: Ceci n’est pas une pipe (Detta är inte en pipa). Målningen är inte ett rör utan snarare en bild av ett rör. Som Magritte själv kommenterade detta är ingen pipa, vilket verkar vara en motsägelse, men det är en sanning. Målningen är ingen pipa. Det är bilden av en pipa”

Genom att sätta oss på ständigt fel spår, tvingar Magritte oss att tänka om konst. Magritte tyckte att det var en konstnärs uppgift att placera verkligheten i ett annat sammanhang.

 • Visa Magrittes arbete och prata om surrealism.
 • DRÖMBILDER (Surrealismen är en riktning inom konsten som framträdde i slutet av 1910-talet. Konstskapandets sanna förutsättningar skulle vara de undermedvetna och instinktmässig upplevelserna. Konsten skulle uttrycka en ”öververklighet” där skillnaden mellan dröm och verklighet var upphävd. Inom bildkonsten innebär surrealismen vanligen att verklighetsfragment avbildas i abstrakta miljöer)
 • Be barnen berätta vad de ser i dessa surrealistiska målningar.
 • Prata om realism och visar realistiska målningar.
 • Vilka är skillnaderna mellan dessa två stilar? Hur känner du igen surrealistiska konst?

Visa målningen Sonen av människan och berätta om de täckta ansikten vi ser i många Magrittes målningar.

the_son_of_man

Åk 3-4 Eleverna skissar ett porträtt, precis som Magritte gjorde.

Du behöver:

 1. Papper i  A3 format
 2. penslar och vattenbehållare
 3. gamla tidningar
 4. tempera färg
 • Prata om proportioner
 • Hur stort är ett ansikte?
 • Hur bred är halsen?
 • Hur ser axlarna ut? Raka? Sneda? (det går nästan ett huvuds bred på varje sida till axeln…)

Det behöver inte vara någon speciell, bara en person. I stället för ett äpple, väljer de ett nutida objekt för att täcka ansiktet. Detta objekt har att vara ungefär lika stor som ett ansikte, så ett piano eller ett mynt kan inte användas! Tillval: en Ipod, mobiltelefon, godis eller något. När skissen är avslutad, skall den målas. Fyll i linjerna i bilderna med en tunn svart tuschpenna.

ÅK 5-6

Jag hittade en bilduppgift på http://artprojectsforkids.org/ tMagritte-Journal-Page. Jag kommer att låta mina elever välja om de vill hitta en bild för ögat eller om de vill måla något själva.

surrealist-painter-rene-magritte-637-4

SYFTE

Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att
• kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
• skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg
• analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.

Centralt innehåll ÅK 4-6

Bildframställning
• Framställning av berättande
• Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.

Redskap för bildframställning
• Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och
färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
• Verktyg för teckning och måleri,och hur dessa benämns

Bildanalys

• Konstbilder från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
• Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.

 

Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6

Eleven kan i det bildskapande arbetet bidra till att utveckla idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang. Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.

Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla delvis egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang. Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.

Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6

Eleven kan i det bildskapande arbetet utveckla egna idéer inom några olika ämnesområden genom att återanvända samtida eller historiska bilder och bearbeta andra uppslag och inspirationsmaterial. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang. Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet.

%d bloggare gillar detta: