Jeff Koons månadens konstnär September 2019

Under September månad kommer vi att arbeta med Jeff Koons som månadens konstnär. Han känns som en tacksam och rolig nutidskonstnär, en som arbetar med annorlunda (eller vanlig) konst. Kännetecknet för Koons är att de föremål som han skapar, ofta finns som vanliga och/eller extremt banala. Det är oftast stora skulpturer.  När Koons signera de kitschiga sakerna ger han dem samma status som konstverk.

Jeff Koons föddes 1955 och är en amerikansk konstnär. Hans konstverk har höga priser på konstauktioner. Koons blev vid en auktion på Christie`s, 2013 världens hittills, högst betalde konstnär med drygt 390 miljoner kronor för en orange ballonghundskulptur. Det finns fyra till i den serien som han skapat.

När vi arbetar med månadens konstnär sätter vi upp en affisch på glasdörren ut till skolgården den första dagen i månaden och där får den sitta hela månaden ut. 1-2 lektioner under månaden har vi genomgång där vi berättar om konstnären, visar någon videoklipp, delar ut faktablad till konstdagboken, visar en PP med kort fakta samt en massa bilder på de konstverk som hör till. Dessutom tar vi fram några bilduppgifter som påminner om den konstart som som är typisk för konstnären.

 

Vad ska vi då göra i de olika årskurserna? Åk 1- 3 ska måla av en ballonghund i olika material.

Åk 4 kommer att få en ballong hund på varje bord, göra en skiss och fylla i den med en tuschpenna med bred spets. En penna som blöder! Därefter ska de använda pensel och vatten för att sprida ut tuschen så att ballonghunden får en genomskinlig look.

Åk 5 Kommer att använda torrpastel när de målar av ballonghunden. Torrpastell är kul men inte så lätt att få bra…

 

Åk 6 kommer att få varsin ballong och göra sin egen ballonghund efter youtubeklippet. Därefter ska de placera sin hund i en miljö som de själva väljer ut och fotografera den. Jag tänker även att de ska göra en skiss och välja vilken teknik och material som de vi göra en avbild med. Alltså… jag har gjort mitt livs första ballonghund! Nu kan de bara bli bättre 🙂

Estetsalens blogg

Kreativitet är intelligens som har roligt. "Albert Einstein"

Bäckaskolan 07

FÅNGA KUNSKAPEN

Athras presentionsyta

Student på Uppsala Universitet

Sidekicks på rIKTigt

Kring vår undervisning och elevernas lärande.

Bildsal 117

samlade erfarenheter av bildundervisning

Ateljén

A history inside a classroom art

clubestet målarskola

clubestet är en målarskola i västra Göteborg

backaskolan05

Smart is something you get - not something you are!

Bildoformsidan

På denna hemsida hittar du det mesta som har med bildämnet att göra.

gunillaalmgrenback

Skolutveckling, digitala lärverktyg och specialpedagogik

ThereseLinnér

att leva är att lära - att lära är att leva

Art med Artale

Sunnerbyskolans bildsal

%d bloggare gillar detta: