Hundertwasser, månadens konstnär i april 2020

En av alla mina favorit konstnärer är Friedensreich Hundertwasser. Han hette från början Friedrich Stowasser och föddes den 15 december 1928 i Wien och dog den 19 februari 2000.

Konstnären Hundertwasser föddes i Wien 1928 och växte upp under enkla förhållanden med sin mamma. Under hans levnadstid uppstod ett flertal teckningar, akvareller, litografier och japanska träsnitt. Det var inte bara konsten som intresserade honom utan även miljöpolitik och arkitektur. Han var känd som en aktiv kärnkraftsmotståndare men värnade även om valarnas bästa. Han dog den 19 februari 2000 och begravdes på sin tomt i Nya Zeeland.

Friedensreich var självlärd bildkonstnär, formgivare och arkitekt. Oavsett om man tittar på hans konst eller på husen han ritade så är det spännande konst som skapades. När vi längre fram får er tid att åka runt i Europa så är en av mina drömmar att åka runt och titta på de bostadsområde som är byggda efter Hundertwassers ritningar.

När vi arbetar med månadens konstnär sätter vi upp en affisch på glasdörren ut till skolgården den första dagen i månaden och där får den sitta hela månaden ut. 1-2 lektioner under månaden har vi genomgång där vi berättar om konstnären, visar någon videoklipp, delar ut ett faktablad om  Friedensreich Hundertwasser till konstdagboken, visar en PP med kort fakta samt en massa bilder på de konstverk som hör till. Dessutom tar vi fram några bilduppgifter som påminner om den konstart som som är typisk för konstnären.

Det finns vissa uttryck elelr symboler som är vanligt förekommande i hans konst. Jag har gjort en svensk version av den jag hittade på Deep Space Sparkle sida. Äntligen har jag hittat ett sätt att spara alla mina tips och ideer… Jag har skaffat mej en stor skissbok med 120g papper, så nöjd. Nu har jag alla mina bilder på ett och samma ställe! Jag har använt mej av sharpiepennor som är mina favoritpennor när det gäller tusch.

För lågstadiet finns det ett självporträtt som funkar bra inspirerat av Hindertwasser. Den kan man göra med steg för steg metoden. Iden har jag lånar från Art projekt for kids. När jag skulle måla denna bild ville jag testa några olika märken och pennor. Jag gillar att använda pennor som man kan tona in i varandra eller där man inte ser varje streck. En del pennor går att med fördel även använda som akvarellpennor. Ibland tror man att skillnaderna är större än vad de är. Här har jag testat:

 

    • Först testade jag Sketch marker som är en vattenbaserad tusch. Den var faktisk en överraskning, nästa lika skön att måla med som Sharpiepennorna. Även den billigaste… Det är dessa penor jag använt på bilden. I ansiktet försökte jag ftona ut färgen med vatten.
    • Goya aqua marker. En akvarellpenna som ligger i mellanskiftet i pris. Detta är en penna som jag personligen tycker är lite svårare att måla med. jag får inte till tekniken.
    • Sist testade jag Tombow en japansk penna som är den dyraste av pennorna. Det är en vattenbaserad lukt- och giftfri färg som varken blöder ut eller igenom papperet.  Den sista egenskapen älskar jag. att kunna måla på en sida och inte förstöra den andra när man som jag håller på en del med bibeljournaling och artjournal.

Åk 4 kommer att få skapa bilder med blommor. Där får de börja med att rita böljande linjer på ett A4-papper som sedan ska målas med antingen de varma eller de kalla färgerna. Därefter väljer de två stora knappar till  blommans mitt. Runt knapparna ska de sedan vira olika garner som de limmar fast.

Åk 6 kommer att få välja hur de vill inspireras av Hundertwasser.

Här har jag gjort en bild på hur man målar hans lökkuppoler.

Det är nu 6 år sedan vi jobbade med Friedrich H och det innebär att ingen av våra elever har hört om honom förut. Sist han var månadens konstnär var i april 2014. Här hittar du länkar till de projekten:

 

%d bloggare gillar detta: