Affischer,  Arbetsblad,  Åk 1,  Åk 2,  Åk 3,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  bild i skolan,  bildlektion,  Collage,  Konstens grunder,  Lektionstips,  LGR 11,  Material,  Monochrom,  Nyanser,  Planering,  skolan,  Tummen upp i bild åk 4-6,  Valör,  Webbutiken

Det finns många nyanser i livet – Konstens grunder NR 5 Vt -20

I dessa Coronatider har vi fått se sidor av livet och verkligheten som de allra flesta av oss aldrig tidigare upplevt. För oss som är födda i Sverige var det länge sedan vi levde i krig, fattigdom eller annat elände men nu skakar det lite varstans. Livet har fått så många fler nyanser av en gråskala än av pastellfärg.

Nu har vi kommit fram till att planera den femte delen av Konstens grunder. Den som handlar om NYANSER-VALÖR-MONOKROM

Affischen här jämte finns i butiken tillsammans med fem andra om Konstens grunder.

Wikipedian:   Ordet nyans är en svag skiftning i färgkänsla och mening:

Du hittar inlägget här!

Det finns många nyanser i livet – Konstens grunder NR 5 Vt -20

I dessa Coronatider har vi fått se sidor av livet och verkligheten som de allra flesta av oss aldrig tidigare upplevt. För oss som är födda i Sverige var det länge sedan vi levde i krig, fattigdom eller annat elände men nu skakar det lite varstans. Livet har fått så många fler nyanser av en gråskala än av pastellfärg.

Nu har vi kommit fram till att planera den femte delen av Konstens grunder. Den som handlar om NYANSER-VALÖR-MONOKROM

I webbutiken hittar du 6 afischer till Konstens grunder.

Wikipedian:   Ordet nyans är en svag skiftning i färgkänsla och mening:

1. Närliggande varianter av färger kallas olika nyanser. Detta är den mest allmänna betydelsen.

2. I NCS-systemet menar man att om man väljer en färgton, exempelvis röd, så kan man blanda till olika nyanser genom att blanda rött med olika proportioner av svart och vitt.

En bra film att börja lektionen är denna:

De flesta gånger som jag startar upp med Konstens grunder NR 5 i åk 4 brukar jag börja med att ställa ett antal elever på en rad framför de andra och be dem sortera dem från ljusaste håret till mörkaste. Där efter gör vi samma sak med nyanserna på huden på elevernas armar.

I åk 2 och åk 3 kommer de att börja med att jobba med ”Färgnyanser och skuggor” ”Ljus, nyans och skugga”, ”Använda nyanser med blyerts” samt ”Nyanser genom att använda mönster”. Jag har gjort ett häfte med 10 arbetsblad som handlar om Nyanser, du kan se hur de ser ut om du klickar här. De kommer även att göra glassar där eleverna väljer en färg. Sedan ska varje glasskula har en nyans av en den färgen, från mörk till ljus.. Min kollega Ida Grahn som jobbar i åk 2 har gjort en mall.

Åk 4 kommer att göra sin sida om Nyanser i konstdagboken, arbetsbladet ”Använda nyanser vid färgläggning” .

Åk 5 Kommer att göra en bild med monokroma färger se sidan 22 i Tummen upp i bild.  Du hittar en annan uppgift med monokroma färger, här med Andy Warhol sko.

Åk 6 får en friare uppgift där de ska skapa en bild som består av en enda färg men med olika nyanser, material och strukturer. En Mix Mediabild. Det finns en beskrivning på sidan 21 i Tummen upp i bild, samt en förklarande bild på sidan 23.

I lärarhandledningen Tummen upp i bild har jag skrivit om hur man kan arbetar med Konstens grunder.  På sidan 11 kan du läsa hur jag tänker. Hur du kartlägger, bedömer och arbetar framåtsyftande kan du läsa mer på sidorna: 14-16.

 

 

Kommentarer inaktiverade för Det finns många nyanser i livet – Konstens grunder NR 5 Vt -20

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d