Åk 1,  Åk 2,  Åk 3,  Återanvändning,  åk 4,  åk 5,  åk 6,  bildlektion,  Lektionstips,  LGR 11,  Material,  Planering,  Sponsrat material

Månadens konstnär i februari-20 Maud Lewis

I februari kommer vi att arbeta med den kanadensiska konstnären Maud Lewis . Det är en spänand

e kvinnoöde som handlar om en kvinna som trots alla tänkbara motgångar finner en framtid och ett hopp i konsten. På lektionerna kommer vi att prata om Maud, hennes liv och den konst hon skapade. Eleverna får ett faktablad att klistra in i sin konstdagbok. På vår anslagstavla sätter vi upp en affisch om Maud och en del konstverk som vi skrivit ut från hennes omfattande produktion. Du kan läsa mer här!

Månadens konstnär i februari-20 Maud Lewis

I februari kommer vi att arbeta med den kanadensiska konstnären Maud Lewis . Det är en spännande kvinnoöde som handlar om en kvinna som trots alla tänkbara motgångar finner en framtid och ett hopp i konsten. På lektionerna kommer vi att prata om Maud, hennes liv och den konst hon skapade. Eleverna får ett faktablad att klistra in i sin konstdagbok. På vår anslagstavla sätter vi upp en affisch om Maud och en del konstverk som vi skrivit ut från hennes omfattande produktion.

På wikepedia kan man läsa följande: Maud Lewis, född 7 mars 1903 i South Ohio, Nova Scotia, död 30 juli 1970 i Digby, Nova Scotia, var en kanadensisk konstnär. Lewis benämns ofta som folkkonstnär, eftersom hon tillbringade hela sitt liv på landsbygden i Nova Scotia och aldrig genomgick någon formell konstnärlig utbildning. Hennes tavlor har trots detta fått stor uppmärksamhet i Kanada, framförallt efter hennes död, och Art Gallery of Nova Scotia har kallat henne ”Kanadas mest älskade folkkonstnär”.

Vad ska vi då göra med våra elever? Tanken är att de ska precis som Maud få måla på det som finns hemma i estetsalen, tex wallpappsark som jag sparat när det kommit nya möbler till skolan… Jag visste att de skulle komma till användning någon gång 🙂 En annan gång skulle det slängas en kartong med kuvert från Mediacenter som användes till att skicka tillbaka till dvd. Då sparade jag dem också, kanonbra målarplattor!


Vi kommer att måla med en vattenbaserad akrylfärg Plus Colour som jag tycker passar för uppgiften. Lätt att tvätta bort och dessutom torkar den snabbt när de ska måla många saker på kort tid. När eleverna fått titta på bilder av Maud och vi har pratat om folkkonst kommer de att få måla sina egna bilder. De kommer bara att få använda primärfägerna + vit och svart. Passar så bra efter att vi arbetat med Konstens grunder NR 3

Här kommer bilder som visar på hur jag tänkt:

Lewis föddes med en funktionsnedsättning som ledde till reumatoid artrit och hennes rörlighet i händer och fingrar var därför kraftigt nedsatt. 

I den här filmen får du lite mer insikt om Mud och hennes konstnärskap Maud Lewis A World without shadows. Dessutom kan jag varmt rekommendera filmen MAUDIE . Den kan man inte se oberörd <3

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: