Blandat,  fortbildning,  Livet,  Material,  Sponsrat material

Storytel Reader eller Letto läsplatta?

Varför ska man ha en läsplatta? Det är ju bara en pryl till, eller hur?
För ett antal år sedan skaffade jag mej en läsplatta från Adlibris.com en Letto.

Det var så smart att kunna ladda den full med böcker och bara ta med den lilla tunna plattan på resan. Den har fungerat kanon men jag har saknat att inte kunna läsa ute i solljuset på semestern. På Bok och biblioteksmässan i Göteborg hittade jag min nya läsplatta Storytel Reader.  Med den kan jag läsa i fullt solljus men även på natten då ljuset går att justera. Du kan läsa mer här…

Storytel Reader eller Letto läsplatta?

Varför ska man ha en läsplatta? Det är ju bara en pryl till, eller hur?
För ett antal år sedan skaffade jag mej en läsplatta från Adlibris.com en Letto.  

Det var så smart att kunna ladda den full med böcker och bara ta med den lilla tunna plattan på resan. Den har fungerat kanon men jag har saknat att inte kunna läsa ute i solljuset på semestern. På Bok och biblioteksmässan i Göteborg hittade jag min nya läsplatta
Storytel Reader.  Med den kan jag läsa i fullt solljus men även på natten då ljuset går att justera.

I Letto kunde man få ljust text mot mörk bakgrund men passar inte mej.
Storytel Reader så kan jag sänka och höja ljuset på skärmen. När ljuset är som svagast, är det jämförbart med ljuset som inte går att reglera på min gamla Letto.
Ja, jag vet att min Letto inte är den nyaste…

Här kan man se att det finns en stor skillnad på skärmarna (helt utan vetenskaplig DSC07863evidens…) När jag tog kort med kameran och använde blixt så blev det bara reflex på den gamla skärmen.

Med Storytel Readers läsplatta följde det med ett abonemang på 3 månader. Det kostar i vanliga fall 169 kr per månad. Jag brukar vara en Storytelprenumerant 3 månader på sommaren, en månad på höstlovet, en vid jullovet och en vid påsk. Alltså  jag har inte varit helårskund.

Vad ska jag då använda denna nya till? Jo jag ska fylla den med litteratur, först ut är GRIT som jag behöver läsa för att utvecklas i mitt arbete. Vad är det som får eleverna till att inte ge upp? Naturligtvis ska jag läsa en massa skönhetslitteratur också.

Vad finns det då för för- och nackdelar med dessa två?

                LETTO                                                                  STORYTEL
               skärmen –                                                           skärmen ++
            läsupplevelsen +                                               läsupplevelsen ++
      ladda ner andra böcker ++                             ladda ner andra böcker – – –
 Storytel abonnemang i plattan –                 Storytel abonnemang i plattan++
vridbar skärm ++                                                 vridbar skärm –
flera språk ++                                                        flera språk ++
Strömsparinställningar +                                 Strömsparinställningar ++

Alltså, det finns många fördelar på båda och en del nackdelar.

Letto är klart bäst när det gäller att kunna använda den utan extra kostnader eller abonnemang. Det absolut bästa är att den läser PDF och att man kan låna på biblioteket direkt i plattan med Wifi. Minne: 2,5 gb,  Letto är sämre med läsupplevelsen och ljuset, i vart fall min gamla…

Storytel klart bäst med sin läsupplevelse, att klara fullt solljus samt att man har sitt abonnemang i plattan. Om du vill slippa vara bunden till en internetuppkoppling kan du ladda ned boken i offline-läge – det inbyggda minnet på 8 GB räcker till över tusen böcker.  Storytel är klart sämst när det gäller att den är låst till sitt abonnemang, utan abonnemang inget att läsa…

Båda plattorna saknar möjlighet att lyssna till ljudböcker MEN Storytel kommer med en uppdatering innan jul där den möjligheten kommer att finnas. Jag  ser fram emot att kunna använda den att lyssna på samt att använda min telefon till annat ;).

Varje lärare borde få en läsplatta och ett eget abonnemang på Storytel, både för fortbildning och för ren avkoppling.

 

Kommentarer inaktiverade för Storytel Reader eller Letto läsplatta?

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d