Månadens konstnär Chuck Close – sept 2018
Under september månad kommer vi att arbeta med månadens konstnär i åk 2-6.När vi arbetar med månadens konstnär sätter vi upp en affisch på glasdörren ut till skolgården den första dagen i månaden och där får den sitta hela månaden ut. 1-2 lektioner under månaden har vi genomgång där vi berättar om konstnären, visar någon videoklipp, delar ut faktablad till konstdagboken, visar en PP med kort fakta samt en massa bilder på de konstverk som hör till. Dessutom tar vi fram några bilduppgifter som påminner om den konstart som som är typisk för konstnären. Du kan läsa mer här…
Privat: Månadens konstnär Chuck Close – sept 2018
Under september månad kommer vi att arbeta med månadens konstnär i åk 2-6.När vi arbetar med månadens konstnär sätter vi upp en affisch på glasdörren ut till skolgården den första dagen i månaden och där får den sitta hela månaden ut. 1-2 lektioner under månaden har vi genomgång där vi berättar om konstnären, visar någon videoklipp, delar ut faktablad till konstdagboken, visar en PP med kort fakta samt en massa bilder på de konstverk som hör till. Dessutom tar vi fram några bilduppgifter som påminner om den konstart som som är typisk för konstnären.
Denna månad har vi valt Chuck Close som är intressant pga de målningar som han gör. Visa är megastora porträtt som är målade med sådan perfektion så man skulle tro att det är en fotoförstoring. Andra är porträtt där bilden är målad i små pixlar, rutor eller punkter som på avstånd bildar en helhet men när man står nära mer påminner om abstrakt konst.
Chucks privatliv är mer diskutabel men det är inget vi lyfter med våra elever.
Här hittar du ett Fakta blad samt en PP om Chuck Close
För åk 2-4 har vi tagit fram en enklare bilduppgift med desto mer dekorativ. Jag använde färgad cellofan från Creativ Company.
Åk 5-6 kommer att få lägga lite mer tid på sin uppgift men de har längre lektioner varje vecka än de yngre eleverna.
Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:
• kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
• skapa bilder med digitala och hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,
• undersöka och presentera olika ämnesområden med bilder, och
• analysera historiska och samtida bilders uttryck, innehåll och funktioner.
I årskurs 4–6
Bildframställning
• Teckning, måleri, tryck och tredimensionellt arbete.
Redskap för bildframställning
• Olika element som bygger upp och skapar rumslighet i bilder, till exempel linjer och färg och hur dessa kan användas i bildskapande arbete.
• Verktyg för teckning, måleri, trycktekniker, tredimensionellt arbete och hur dessa benämns.
• Plana och formbara material och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.
Bildanalys
• Konst-, dokumentärbilder och arkitektoniska verk från olika tider och kulturer, hur de är utformade och vilka budskap de förmedlar.
• Ord och begrepp för att kunna läsa, skriva och samtala om bilders utformning och budskap.
Kunskapskrav för betyget E i slutet av årskurs 6
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på i huvudsak fungerande sätt för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett i huvudsak fungerande sätt.
Under arbetsprocessen bidrar eleven till att formulera och välja handlingsalternativ som leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med viss anpassning till syfte och sammanhang. Eleven kan också ge enkla omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet. Eleven kan föra enkla och till viss del underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra
bilder och företeelser i omvärlden.
Kunskapskrav för betyget C i slutet av årskurs 6
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett relativt väl fungerande och varierat sätt för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett relativt väl fungerande sätt. Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som med någon bearbetning leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med relativt god anpassning till syfte och sammanhang. Eleven kan också ge utvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet. Eleven kan föra utvecklade och relativt väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra bilder och företeelser i omvärlden.
Kunskapskrav för betyget A i slutet av årskurs 6
I arbetet kan eleven använda några olika tekniker, verktyg och material på ett väl fungerande, varierat och idérikt sätt för att skapa olika uttryck. Dessutom kombinerar eleven några olika bildelement på ett väl fungerande sätt.
Under arbetsprocessen formulerar och väljer eleven handlingsalternativ som leder framåt. Dessutom kan eleven presentera sina bilder med god anpassning till syfte och sammanhang. Eleven kan också ge välutvecklade omdömen om arbetsprocessen och kvaliteten i bildarbetet. Eleven kan föra utvecklade och väl underbyggda resonemang om uttryck, innehåll och funktion i bilder från olika tider och kulturer och gör kopplingar till egna erfarenheter, andra
bilder och företeelser i omvärlden.