Uncategorized

Att arbeta med bild i åk 3

I den kommun där jag jobbar börjar eleverna med bild i åk 3. Det innebär att under ett år 40 min i veckan ska man hinna med allt centralt innehåll för kursplanen i bild åk 1-3. Dessutom ska man träna förmågor och bedöma… Helt orimligt. Tur att jag på vår skola har bilden från åk 3-6.  Att vi börjar så sent med bildämnet beror på att vi har samlad skoldag för åk 1-3. De går i skolan från 08.30-14.00 alla dagar. I åk 1 har de PA 8 lektioner, åk 2 har PA 6 lektioner och åk 3 har 2 lektioner i veckan. PA står för praktiskt arbete och genomför av fritidspedagogerna på skolan. Nog om detta.

Under åren har jag försökt att få till ett samarbete med PA med varierat resultat. Min önskan är att vissa av de centrala innehållet skulle tas upp på PA-passen så att jag kunde jobba vidare med de sista delarna. Men som alltid man måste anpassa sig efter förutsättningarna.

Här kommer en affisch som jag har gjort om efter en amerikansk förlaga.


Den kommer jag att använda när jag börjar med åk 3 till hösten. Den handlar inte om bedömning! Den handlar om vad som förväntas av eleverna när vi har bild.

 Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar att utveckla sin förmåga att:

• kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,

• skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika material,

Centralt innehåll I årskurs 1–3

Bildframställning

• Framställning av berättande bilder, till exempel sagobilder.

• Teckning, måleri, modellering och konstruktion.

Redskap för bildframställning

• Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund.

• Några verktyg för teckning, måleri och hur dessa benämns.

• Plana och formbara material, till exempel papper och hur dessa kan användas i olika bildarbeten.

Jag tror att vi behöver ge eleverna exempel på vad som förväntas av dem. Många vill att bild ska vara ett fritt och kreativt ämne där elevernas fria skapande ska råda. Jag är inte emot det, men vi har en skyldighet att lära dem konstens grunder och ge dem verktyg för att skapa fritt. Affischen tänker jag kan användas till många olika uppgifter oavsett vad som finns i de små rutorna. Samtala om vad som gör en uppgift bra eller inte, vad behövs för att föra en bra uppgift bättre osv.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d