Åk 3,  bildlektion,  Lektionstips,  Planering,  Uncategorized

Planering för arbetet i åk 3

Sitter här på lördagen och försöker hinna i fatt mej med skolarbetet. Tänkte börja med att planera upp några veckor för åk 3 som är nya hos mej. På vår skola har alla elever i åk 1-3 PA (praktiskt arbete) som faller under samlad skoldag. Det innebär att de inte börjar men bildämnet förrän i åk 3 och att vi kan lägga ut lite mer timmar i åk 4-6. Åk 3 är indelade i två grupper och de kommer varannan vecka. På de sättet får jag möjlighet att ha dem i 80 min istället för 40 min.

Första gången i estetsalen går vi igenom kursplanen. kursplan i bild 1-3

Skärmklipp

Jag tänkerstarta med sagobilder. Blev inspirerad då jag läste Ingrid Remvalls inlägg på “Bildlärare tipsar varandra” på Facebook. På hennes hemsida kan man läsa om projektet. http://www.ingridremvall.se/contest . Information om de olika varelserna som ska finnas med i boken hittar du här: jagvillritatillprismagalaxen1 För att kunna vara med och tävla måste föräldern ge sitt godkännande vilket jag tycker är bra. http://www.ingridremvall.se/skicka-in-teckningar

http://www.ingridremvall.se/illustrationer

LGR11

Genom undervisningen i ämnet bild ska eleverna sammanfattningsvis ges förutsättningar
att utveckla sin förmåga att
• kommunicera med bilder för att uttrycka budskap,
• skapa bilder med hantverksmässiga tekniker och verktyg samt med olika
material,

Centralt innehåll
I årskurs 1–3
Bildframställning
• Framställning av berättande bilder, till exempel sagobilder.
• Teckning och måleri.

Redskap för bildframställning
• Olika element som bygger upp en bild: färg, form, linje, yta samt för- och bakgrund.
• Några verktyg för teckning och måleri.
• Plana och formbara material, till exempel papper och
hur de kan användas i olika bildarbeten.

Bildanalys.
• Historiska och samtida bilder och vad bilderna berättar till exempel konstbilder.

Hur börjar vi då? Tänkte ta in lite olika bilderböcker och visa på hur olika man kan illustrera. Precis, lära eleverna ett nytt begrep! Därefter tänker jag läsa om  de olika varelsernas egenskaper, låta eleverna få fantisera själva hur de kan se ut. De får sen välja om de vill rita en snäll eller farlig varelse eller en av karaktärerna som ska vara med i boken. Tänk va roligt att som 9/10-åring få rita något som avsändare till någon som mottagare :).

Hur går vi vidare efter detta? Min tanke, märk väl bara tanke än så länge är att arbeta med boken “Stärnenatt” av Jimmy Liao. Har beställt den till bilden.  Agneta M Lindh har skrivit om hur man kan använda boken på sin skrivarblogg och jag vill gärna vidareutveckla det till ett bildprojekt med mina treor. Vi får se hur det går. Fortsättning följer.

Stjarnenatt_cover_lowres-317x430 http://www.agnetamlindh.se/skrivarbloggen/stjarnenatt-av-jimmy-lao-lasupplevelse-bortom-orden

4 kommentarer

 • Pernilla

  Vilken fantastisk blogg du har!! Att du delar med dig så frikostigt av tips och idéer är väldigt generöst. Jag är imponerad 🙂 Jag kommer att följa dig i arbetet med treorna och boken Stjärnenatt, tänker själv beställa den för min åk 3. Jag har både åk 3 och 4 i bild så dina tips är guld värda. Tack!! mvh Pernilla, Alingsås

  • Åsa

   Tack snälla! Det är sådana som du som gör arbetet lite lättare. Tänk va vi mår bra av uppmuntran 😉 Kommer du på något i arbetet med “Stjärnenatt” så hör av dej. Öppen för ideer. Mvh Åsa F P

 • Åsa Larsson

  Mina treor ska vara lyckliga över att jag hittat din blogg, annars hade deras bildundervisning inte alls blivit så bra. Tack för inspiration och idéer!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

%d bloggare gillar detta: